Zeleni aktivisti podsećaju građane na značaj proizvodnje i konzumiranja zdrave hrane!
Zelena stranka podsetila je građane da je 16. oktobar dan koji je proglašen za Svetski dan zdrave hrane i u skladu sa svojim programskim idejama i zadacima organizovala je u Kragujevcu akciju upoznavanja građana sa značajem očuvanja i razvoja proizvodnje zdrave hrane.
U Srbiji se 16. oktobar – Svetski dan zdrave hrane obeležava od 2001. godine uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije. Ove godine Svetski dan hrane se obeležava pod sloganom „Klimatske promene utiču na proizvodnju hrane“.
Globalna populacija je u stalnom porastu, a očekuje se da će broj stanovnika na Zemlji do 2050. godine biti 9,6 milijardi.
Kako bi zadovoljila sve veću potražnju za bezbednom hranom i istovremeno obezbedila namirnice neophodne za pravilnu ishranu populacije, poljoprivredna proizvodnja se stalno menja i odgovara na različite izazove savremenog doba, a jedan od njih su klimatske promene. Poslednjih decenija sve je više problema u proizvodnji dovoljnih količina hrane kao posledica promene klime. Izazov predstavljaju ne samo setva i žetva poljoprivrednih kultura, već i skladištenje i transport, a posebno racionalno korišćenje prirodnih resursa uz očuvanje ekosistema i obezbeđenje održivog razvoja u oblasti proizvodnje hrane.
Ovogodišnji Svetski dan zdrave hrane posebno naglašava značaj bezbednosti hrane na koju veoma utiču i klimatske promene, pa ovom prilikom podsećamo na pet ključnih pravila za bezbednost hrane:
- Održavajte higijenu ruku, posuda za spremanje hrane, radnih površina!
- Odvojte sveže od kuvanog!
- Koristite ispravnu vodu i birajte sveže namirnice!
- Čuvajte hranu na bezbednim temperaturama!
- Kuvajte dovoljno dugo!